Material

Just nu använder jag mig av detta när jag tecknar:

Papper
Just nu har jag 5 olika ritblock (tror jag) som jag använder mig av när jag ritar/målar. Dessa är:

- Promarkerpapper. Det är i märket Canson och på framsidan står det XL MARKER. Detta är i A4-storlek då jag tyckte att det var nog för att rita något med promarkerpennor. Jag köpte mitt på Artistica och det kostade 90 kronor och har 100 ark. (sök på canson i sökfältet och klicka sedan på markerblock så kommer ni till sidan där det kan köpas).
- Extra slätt ritpapper. Det är i märket Canson och på framsidan står det BRISTOL. Detta är också i A4-storlek. Jag använder detta block när jag ritar något med blyerts men det kan användas när man använder tusch, kalligrafi, akryl och airbrush också. Det är ett jättebra papper för att få till bra skuggor på (med blyerts).
Det är 20 ark och kostade 105 kr. Köpt från Zinkvit. (Klicka på Sök och skriv in Bristol i sökfältet.)
- Akvarellpapper. Märket är Canson och det heter Aquarelle. Det är i storleken A3 och innehåller 12 ark. Tror jag köpte det på Clas Ohlssons men jag kommer inte ihåg hur mycket det kostade. Mellan 70-100 kr kanske? Det är ett dugligt papper. Det blir inte särskilt buckligt eller så utan det förblir rakt.
- Ritblock i märket Dekorima. Också köpt på Clas Ohlssons för mellan 70-100 kr kanske, jag kommer inte ihåg.  Det är i storlek A3. Det är ett dugligt papper men jag tycker att det finns bättre. Jag tycker det är svårt att få till skuggor på detta papper. Men som sagt: det funkar helt okej om man vill ha något för nybörjare.
- Skisspapper från märket Canson (ja jag gillar det märket, haha). Det är detta papper jag använder för de flesta av mina blyertsteckningar. Det är 50 ark och kommer från Artistica. Kostade runt 100 kr. Det är i storlek A3. Det är ett bra papper. Man får till skuggorna rätt bra och det går lätt att sudda från, blyertsen "fastnar" inte i papperet om ni förstår vad jag menar. Jag gillar det! (Sök på Canson och klicka på Ritblock så kommer ni till dessa papper).

Sammanfattning: det papperet jag använder mest är det sistnämnda, skisspapperet från Canson. Det funkar bra. Vill jag göra något mindre så använder jag det extra släta ritpappret som är lätt att få till skuggor på. Promarkerpapperet använder jag också ofta eftersom jag har börjat älska rita med promarkerpennor.

Pennor
- Blyertspennor. Jag använder blyertspennor från märket Derwent. De heter 12 Graphic Medium och innehåller 12 blyertspennor i hårdhetsgraderna 4H till 6B. Dom funkar väldigt bra att rita med och jag gilllar dem. Jag tror jag köpte dem på Panduro i Sundsvall. Kommer inte ihåg vad de kostade, men runt 100-130 kr kanske? Dessa finns också på Zinkvit, det är bara att söka på 12 Graphic Medium så visas dem.
- Promarkerpennor. De heter Letraset Promarker och kostar 25kr/styck om man beställer dem från Artistica, vilket jag gjorde. De finns i många olika färger och funkar jättebra att rita med. (Sök på Promarker, tryck på Promarker och sedan kan ni välja bland färgerna där.)
- Fineliner. Använder denna för att göra konturer när jag ritar med promarkerpennor. Den heter Letraset Fine Line Drawing Pen, men på Artistica (där jag beställde den) heter den Manga Fineliner. Den kostar 24kr och finns i storlekarna 0.1 mm, 0.3 mm, 0.5 mm och 0.7 mm. Den jag har är 0.5 mm. (Sök på fineliner och klicka på Manga fineliner så får ni upp de olika storlekarna och kan välja vilken ni vill ha).
- En slags 9B-penna som jag inte vet vad den heter. Vet inte vilket märke det är eller vad den heter eftersom jag lyckats vässa bort namnet på den, haha. Men jag använder (använde rättare sagt eftersom jag råkat bryta den mitt itu, duktiga jag) den till de riktigt mörka områdena på en blyertsteckning, tex pupillen eller håret.

Sammanfattning: Jag använder alltid Derwent blyrtspennorna när jag tecknar och de funkar bra. Alla pennor funkar jättebra och jag är nöjd med dem.

Målarfärg

Akvarellfärg - tror jag köpte den på Clas Ohlsson, kommer dock inte ihåg hur mycket den kostade. Det är en liten ask som innehåller 12 olika färger och en liten pensel. Märket är W&N (Winsor and Newton). Dessa färger funkar helt okej, har inte provat några andra akvarellfärger så jag har inget att jämföra med.
Akrylfärg - har några små "tuber" som jag köpt på DollarStore här i stan för 40kr/12 tuber. De funkar väl helt okej men jag skulle rekommendera att satsa på något mer "professionellt". Har även två stora tuber i svart och vitt som jag köpt från en färgbutik här i stan för 69kr/st. De funkar bra.

Sammanfattning: Om ni ska köpa färg så köp inte den billigaste ni hittar. Det är värt att kosta på litegrann istället för att snåla. Kolla igenom de olika märkena och fråga andra som vet vilket märke de gillar och rekommenderar.

Övrigt

Sudd - helt vanligt kontorssudd. Brukar skära det i små bitar för jag tycker det är lättare att sudda ut vissa detaljer då (slingor i håret, kontraster i ögat osv). Finns att köpa var som helst.
Stompfer - används för att sudda ut blyertsen när man vill göra skuggor. Har köpt mina från Artistica och de kostar mellan 4-12kr/st. De finns i olika storlekar. Jag föredrar de små. (Sök på Stompfer och klicka på någon av storlekarna så får du hela listan).
Pennvässare - jag vässar nästan aldrig mina pennor med kniv (bara när jag tappat bort pennvässaren eller inte orkar gå och hämta den, haha). Jag hatar att vässa med kniv för jag lyckas aldrig med det. Jag tycker man ska ha en bra pennvässare så man kanske får leta ett tag. En dålig pennvässare äter upp pennorna och så vill vi ju inte ha det. Jag tror jag köpte min på Clas Ohlssons och den funkar jättebra.
Penslar - Jag köpte mina på Dollarstore här i stan men jag rekommenderar att ni köper några som är lite mer "professionella". Mina penslar tappar sina hårstrån (vad ska man kalla det?) hela tiden och de fastnar i mina målningar = inte roligt eller fint.
Häftmassa - för att "plocka upp" sudd från teckningen och få till de ljusare partierna i tex ett porträtt. Har beställt knådgummi och hoppas det funkar bättre för jag tycker häftmassan är så dålig på nåt sätt.

Sammanfattning: Snåla inte. Ta reda på vilket som är bäst för dig. Fråga andra om tips.


Jag hoppas jag inte glömt något. Jag kommer uppdatera denna lista med bilder och ex på saker jag gjort med de olika papperna och pennorna + ha bilder på de olika materialen så ni ser hur de ser ut. Jag kommer även uppdatera efter jag har fått hem det jag beställt.

Kommentarer

En regel: Du får gärna göra reklam för din egen blogg eller tipsa om tävlingar men skriv gärna något om inlägget du kommenterar också. Handlar din kommentar inte om inlägget ignorerar jag den och tar bort den. Annars svarar jag så gärna så.

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

MSN: (visas endast för mig)

Blogg:

Vad har du att säga?

Trackback
RSS 2.0